Site Loader

W skład diety człowieka powinny wchodzić trzy podstawowe rodzaje substancji odżywczych: tłuszcze, węglowodany i białka. Ich największy udział stanowią węglowodany, gdyż są one źródłem energii zaspokajającym potrzeby organizmu w trakcie krótkotrwałego wysiłku. Jak zatem spożywać węglowodany, by nie zachorować na np. cukrzycę?

Indeks glikemiczny i jego znaczenie

Bardzo ważnym kryterium przy doborze diety jest wybór produktów o właściwym indeksie glikemicznym. Co to indeks glikemiczny? Otóż informuje on człowieka o tym, jak duży wzrost cukru we krwi spowoduje spożycie danego pokarmu. Wartości te najłatwiej porównać z cukrem, gdyż to dla niego przyjęto zakres 100. Dostępne na rynku produkty spożywcze udało się podzielić pod tym względem na trzy grupy. W pierwszej z nich znajdują się produkty o niskim indeksie (poniżej 55 procent), średnim indeksie (55-69 procent) i wysokim indeksie (70 lub więcej procent). Nietrudno zauważyć, że częste spożywanie produktów z trzeciej grupy, może łatwo doprowadzić do cukrzycy lub otyłości.

Chleb a indeks glikemiczny

Niestety, znaczna część produktów, bez których (teoretycznie) nie da się spożywać posiłków, ma dość wysoki indeks glikemiczny. Tak jest chociażby w przypadku białego chleba, w którym wartość ta osiąga 70 procent! Na szczęście do codziennej diety można włączać jego smaczne i pożywne zamienniki. Dzięki nim ilość przyswajanych węglowodanów będzie dużo mniejsza. Jaki chleb ma niski indeks glikemiczny? Odpowiedzią na to pytanie jest graham, którego IG waha się w okolicach 45-55. Co ma niski indeks glikemiczny? Do tej grupy zalicza się przede wszystkim surowe warzywa, jak np. marchew.

Reasumując, wiedza o tym, jak duże IG mają określone produkty, może być bardzo pomocna w przygotowywaniu codziennej diety, pomocne na pewno w tym będą wskazania ekspertów, których porady dostępne są na stronie diabetyk24.pl

admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *