Dla jednych – źródło witamin i nieodzowny element codziennej diety, a dla drugich – kaloryczna bomba, która do organizmu wprowadza przede wszystkim solidne dawki cukru. Zdania na temat suszonych owoców są podzielone. Niezależnie od tego faktu ich obecność w menu Polaków jest zauważalna. Spożywane są na śniadanie i przekąskę, dodawane do owsianek i wypieków, serwowane do mięs. Co warto o nich wiedzieć? Czy stanowią źródło cennych składników odżywczych? Jaka jest prawda na temat suszonych owoców?
1. Jak powstają suszone owoce?
2. Suszone owoce – wartości odżywcze
3. Najważniejsze zalety suszonych owoców
4. Suszone owoce – wady
Spośród suszonych owoców najchętniej wybieramy rodzynki, śliwki, żurawinę oraz morele. Na tym jednak paleta możliwości się nie kończy. W tej kategorii produktowej pojawiają się także owoce egzotyczne, na przykład banany czy daktyle, a także mniej typowe propozycje, jak choćby morwa. Wszystkie opcje sprawdzić można na: https://naturalniezdrowe.pl/27-owoce-suszone.
Jak powstają suszone owoce?
Suszenie polega na odparowaniu wody z produktów spożywczych. Owoce najczęściej składają się w około 80-90% z płynu, w związku z czym poddane temu procesowi znacznie tracą na objętości. W ten sposób przedłużana jest także ich trwałość, gdyż zahamowane zostają procesy enzymatyczne wywołujące utratę składników odżywczych i barwników. Oznacza to, że wszystkie wartości znajdujące się w owocach zostają tu skumulowane, choć – ze względu na temperaturę i czas trwania suszenia – znaczna ich część jest wytracana. Suszone owoce najczęściej są ciemniejsze od wersji pierwotnej, chyba, że kolor został zachowany za sprawą konserwantów.
Suszone owoce – wartości odżywcze
Czy suszone owoce to rzeczywiście sam cukier? Nie do końca, choć rzeczywiście to produkt wysokoenergetyczny. W zależności od jego rodzaju, w 100 gramach znaleźć można przeciętnie około 300 kcal, z których większość pochodzi z cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Utrata niekalorycznej wody powoduje dodatkowo większą koncentrację cukru i kalorii w przeliczeniu na taką samą masę. Dochodzi także od utlenienia niektórych witamin i wytrącania białek. Nie ulega więc wątpliwości, że proces suszenia powoduje pewne zmiany w składzie. Nie oznacza to jednak, że suszone owoce są całkowicie pozbawione wartości i stanowią źródło pustych kalorii.
Najważniejsze zalety suszonych owoców
Suszone owoce są przede wszystkim znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu sprawdzają się jako przekąska i dają uczucie sytości. Warto zastępować nimi cukier w domowych wypiekach i deserach. Zawierają również wiele korzystnych dla zdrowia witamin. Przykładem mogą być suszone figi, w których znajdują się solidne dawki wapnia i fosforu, suszone morele z witaminą A oraz suszone jabłka oraz śliwki, które dostarczają sporo błonnika. Suszone owoce są również bogate w polifenole i beta karoten, wykazujące działanie przeciwnowotworowe.
Suszone owoce stanowią znacznie zdrowszy zamiennik słodyczy. Warto podawać je dzieciom zamiast czekolady. Chętnie sięgają po nie także osoby aktywne.
Suszone owoce – wady
Nie można jednak zapominać, że suszone owoce są produktem wysokoenergetycznym, dlatego spożywane w nadmiernej ilości mogą przyczyniać się do problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała i zaburzeń gospodarki cukrowej. Często znaleźć w nich można także zbędne dodatki: siarkę, oleje roślinne i cukier – właśnie dlatego należy dokładnie czytać etykiety i wybierać owoce suszone o jak najprostszym składzie pozbawionym konserwantów.